گیرش بتن به چه فرآیندی میگویند؟
گیرش بتن چیست؟ سوالی که برای جواب آن میتوان گفت: پروسه ای است که بتن از مایع به جامد تغییر حالت میدهد و انعطافپذیری آن کمتر خواهد شد. با یکی دیگر از مقالات نانو بتن آیریک همراه ما باشید.
زمان گیرش بتن به چه عواملی بستگی دارد؟ مراحل گیرش بتن چیست؟ در این مقاله قرار است که به این سوالات پاسخ داده شود.
گیرش بتن (Concrete Setting) به فرآیندی گفته میشود که به سبب واکنشهای شیمیایی پس از افزودن آب به سیمان صورت میگیرد. پس از آن نیز به مرور زمان و به صورت تدریجی خمیر سیمانی، سفت خواهد شد. به عبارتی دیگر تغییر حالت بتن از حالت پلاستیک به جامد در طی فرآیند هیدراتاسیون را گیرش بتن میگویند. همچنین باید اشاره کرد که هیدراتاسیون یک پروسه برگشت ناپذیر و تدریجی میباشد و بتن در طی آن و با گذر زمان به محصولی سفت و مقاوم تبدیل میشود.
چه عواملی زمان گیرش بتن را تحت تاثیر قرار میدهند؟
تا به این جا در مورد اینکه گیرش بتن چیست صحبت کردیم. حال به بررسی عوامل موثر بر زمان گیرش بتن خواهیم پرداخت.
-
1- شرایط آب و هوایی و دما:
شرایط آب و هوایی باید در هنگام پروژههای ساختمانی و بتنی بسیار مورد توجه قرار گیرد. چرا که فرآیند و زمان گیرش بتن را تحت تاثیر قرار میدهد. به همین منظور پیمانکاران و مدیران پروژه باید شرایط آبوهوایی را در هنگام پروژه مدنظر قرار دهند. توجه به دمای محیط در هنگام فرآیند بتن ریزی از اهمیت بالایی برخوردار است.
- دمای هوا :
دمای پایین موجب کاهش روند گیرش بتن و به نوعی دمای پایین تر از منفی ۱۰ درجه سانتیگراد سبب توقف گیرش بتن میشود. مقاومت بتن، دوام و طول عمر سازه در دمای پایین کمتر میباشد. پس بنابر توصیه بهتر است که از انجام بتن ریزی در هوای بسیار سرد خودداری کنید. دمای بالا نیز اثرات منفی بر ساختار بتن، افزایش زمان گیرش بتن و همچنین کاهش مقاومت و انسجام بتن را در پی خواهد داشت.
- رطوبت:
از دیگر عوامل موثر بر گیرش بتن میتوان به رطوبت و مقدار آب موجود در بتن اشاره کرد. مقدار کم آب استفاده شده در بتن در کاهش زمان گیرش بتن و در نتیجه کاهش مقاومت و دوام بتن تاثیر بالایی دارد. میزان زیاد آب موجود در بتن نیز سبب افزایش زمان گیرش و پوسته پوسته شدن بتن خواهد شد.
- باد:
میزان وزش باد در هنگام بتنریزی بسیار مهم است؛ چراکه میزان وزش باد شدید ساختار بتن و زمان گیرش آن را تحت تاثیر قرار میدهد. در واقع باد شدید مقاومت و دوام بتن را کاهش میدهد.
-
2- مواد افزودنی:
انواع مواد افزودنی با افزوده شدن به ترکیب بتن سبب تغییر در تعدادی از ویژگیهای بتن خواهند شد. مواد افزودنی در دو نوع زودگیرکنندهها و کندگیرکنندهها وجود دارند که هر کدام زمان گیرش بتن را تحت تاثیر خود قرار میدهند. در واقع زودگیرکنندهها موجب کاهش زمان گیرش بتن و کندگیرکنندهها نیز سبب افزایش زمان گیرش آن میشوند.
مراحل گیرش بتن چیست؟
از هنگام ریزش بتن تا رسیدن به یک حالت و ساختار مدنظر زمان گیرش بتن گفته میشود. در این میان دو نقطه از حساسیت بالایی برخوردار هستند که گیرش اولیه و گیرش نهایی این دو نقطه میباشند.
-
گیرش اولیه:
بتن در این مرحله از مایع به جامد تغییر حالت میدهد. در واقع این مرحله شروع سفت شدن و از دست دادن انعطاف پذیری بتن است. البته این امر موجب سختی کار با بتن خواهد شد.
-
گیرش نهایی:
در مرحلهی گیرش نهایی بتن به یک حالت جامد رسیده است که میتواند شکل و حالت خود را نگه دارد. البته لازم به ذکر است که اصلاح بتن سبب کاهش مقاومت و آسیب به آن میشود.
اطلاع از زمان گیرش بتن در پروژههای ساختمانی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. آگاهی از آن، نظرات و پیشبینیهای صحیحی را در مورد پروژههای بتنی را به دنبال خواهد داشت. همچنین صرفهجویی در زمان و هزینه نیز ماحصل آگاهی از زمان گیرش بتن خواهد بود. آگاهی از زمان گیرش به قدری مهم است که باید در تمامی مراحل ساخت و ساز و پروژههای بتنی به آن توجه داشت و با دقت تمام نسبت به آن عمل کرد.
چگونگی محافظت از بتن تازه ریخته شده
پس از بررسی گیرش بتن چیست به بررسی چگونگی محافظت از بتن تازه ریخته شده خواهیم پرداخت. عوامل گوناگون و روشهای مختلفی جهت محافظت از بتن تازه ریخته شده وجود دارد که هر کدام از آنها باید باتوجه به شرایط آبوهوایی صورت گیرد.
- ▪︎ محافظت از بتن در هنگام وزش بادهای سرد
- ▪︎ استفاده از لایههای عایق
- ▪︎ توجه و اهمیت به دمای بتن نسبت به دمای خارج
- ▪︎ جلوگیری از رسیدن بتن به نقطه انجماد
- ▪︎ عدم انجام بتن ریزی در بعد از ظهر یا اوایل شب
لازم به ذکر است که بتن تازه ریخته پس از سفت شدن فوراً به مقاومت بالایی دست پیدا نمیکند. حداقل حدود ۲۸ روز زمان نیاز است که بتن به سطح قابل قبولی از مقاومت و استحکام برسد. به همین منظور بهتر است که آن را از عوامل آسیب زا محافظت نمود.جهت کسب اطلاعات بیشتر با شرکت نانوبتن آیریک تماس بگیرید.